Instrumente cu coarde · Instrumente cu coarde ciupite · Instrumente Muzicale

Instrumente cu coarde ciupite – HARPA


ISTORIC

Despre harpă s-a spus că nu există nici un alt instrument a cărui formă să fie mai cunoscută dar a cărui origine să fie mai neclară. În definirea ei, a fost confundată deseori cu lira, cithara sau altele. În ceea ce privește proveniența denumirii, există numeroase explicații, rădăcina cuvântului harpă sau arpa apărând în lexicul diferitelor popoare. Până la urmă, unii istorici au propus o explicație de natură onomatopeică, adică harp sau arp ar fi însăși imitarea sonorității pe care o fac degetele când ciupesc coardele instrumentului.

Harpa

Originea harpei este deocamdată imposibil de fixat în timp și spațiu, fiind prezentă (după mărturiile scrise sau reprezentările din domeniul plasticii) încă din antichitate la diferite popoare, considerabil distanțate geografic. Harpa exista la egipten, picturile mormintelor înfățișând diferite tipuri de harpe, din ce în ce mai evoluate. După unele texte, instrumentul ar fi fost cunoscut sub cea de-a doua dinastie (aproximativ între anii 4000 – 3500 î.e.n.), în orice caz, originea sa pierzându-se în trecutul și mai îndepărtat. Din cea de-a patra dinastie (vechiul imperiu) ne-au rămas reprezentările câtorva exemplare.

La asiro-caldeeni, indieni, chinezi, japonezi, evrei, perși, vechii greci ș.a. găsim harpa, sub diverse modele, încă din cele mai vechi timpuri. În ceea ce privește apariția ei în Europa și în era noastră, Occidentul a cunoscut-o mai întâi în țările nordice, a căror dispută în acest sens se dă între scandinavi, germani și, mai ales, între Irlanda, Anglia (propriu-zisă), Scoția și Țara Galilor.

Până în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII, coardele harpei sunt fixe, adică lungimea lor nu poate fi modificată, ceea ce face ca posibilitățile instrumentului să fie apreciabil limitate. După aplicarea unor dispozitive ingenioase, dar nesatisfăcătoare, către anul 1720 Hochbrucker concepe și aplică pedalele care lungesc sau micșorează lungimea coardelor, dispozitiv perfecționat de o serie de constructori, printre care unii mai remarcabili, cum sunt frații Cousineau și Nadermann; aceștia deschid calea spre construirea tipului actual de harpă cu dublă mișcare, realizat între 1810 – 1820 de către un cunoscut constructor de piane, Sebastien Erard.

DESCRIEREA INSTRUMENTULUI ȘI FUNCȚIONAREA LUI

Harpa tip Erard, consacrată astăzi în toate țările, este alcătuită dintr-un cadru oarecum triunghiular, în care sunt fixate 47 de coarde dintre care unele sunt colorate pentru a putea fi mai ușor recunoscute de executant. În partea de sus, se găsește consola, formată din lemn de paltin (sicomor) și scoruș, de o mare soliditate, cu găuri prin care trec pivoții mecanismului de scurtare a coardelor și cuiele, în care, prin înșurubare, se fixează și se acordează coardele. La capătul de jos, coardele sunt fixate în butoane de abanos și trec prin găurile respective ale cutiei de rezonanță, formată din trei placaje puternice din lemn de fag, arțar sau palisandru, întărită înăuntru printr-un schelet ușor și închisă cu o placă de rezonanță, ca la pian, din lemn de brad. Latura verticală a triunghiului, coloana, susține și reunește consola și cutia de rezonanță. Făcută din lemn de paltin, ea este găurită ca un tub, prin care trec vergelele de oțel ce leagă pedalele de mecanism. Jos, la baza harpei, se găsește o cutie, un adăpost, care conține cele șapte pedale, una pentru fiecare sunet, putând fi scoase din poziția inițială și fixate în câte alte două crestături, fiecare mișcare scurtând coarda și schimbând sunetul cu câte un semiton.

Instrumentul emite sunetele prin ciupirea coardelor numai cu patru degete de la fiecare mână (degetul mic nu se folosește) sau prin lunecarea cu unul sau mai multe degete pe șirul de coarde (glissando).

POSIBILITĂȚI TEHNICE ȘI EXPRESIVE

Întinderea harpei cuprinde un spațiu sonor apreciabil:

Registrul grav are o deosebită plinătate, rotunjime și forță. Registrul mediu este prin excelență cantabil, fiind foarte des pus în valoare. Registrul înalt este strălucitor, până la tăios, și se potrivește mai ales mișcărilor rapide. Instrumentistul acționează la la harpă prin emitrea simultană a mai multor sunete (acorduri placate), prin însușirea succesivă a sunetelor din acord (arpegiere) prin intonarea unei melodii, acompaniate sau nu tot de harpă, sau prin alunecarea (glissando) pe coardele dinainte fixate. Sunetele pot fi obișnuite (tari sau slabe, legate sau detașate, staccate etc.), sau flajeolete, când – prin atingerea coardei la jumătatea lungimii, cu marginea mâinii – se obțin niște sunete mai șterse, mai stranii. De asemenea, jos, lângă placa de rezonanță (pres de la table), se obține o sonoritate deosebită, mai pătrunzătoare decât în restul coardei. Cu ajutorul pedalelor, executantul obține înălțimea sunetelor dorite, manevrându-le după nevoie, chiar în timpul cântatului. Acționând asupra pedalei do se modifică înălțimea tuturor do-urilor, apăsând sau ridicând pedala de re, se modifică înălțimea tuturor re-urilor. etc. Luată în ansamblu, harpa creează o imagine și o atmosferă de poezie, de fluiditate, de aerian, de visare, de feeric și de gingășie, utilizate din plin mai ales compozitorii moderni.

ROLUL ÎN ORCHESTRĂ

În ansamblul orchestral, rolul harpei este perfect conturat și limitat, el este decorativ, de coloratură. Harpa ne atrage atenția în mod cu totul deosebit, dar nu ne poate reține prea mult, dată fiind lipsa sa de varietate în timbru, ceea ce riscă să provoace monotonie. De obicei, apariția ei vine să întărească (mai ales prin glissando), dând un impuls ansamblului cu un val sonor plin de elan, fie singură, pentru a desena un acompaniament sau pentru a crea o imagine transparentă de fluid, de grație, de jocuri de apă sau alt element decorativ.

Publicitate

Un gând despre „Instrumente cu coarde ciupite – HARPA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s